Blåval på Naturhistoriska Museet i Göteborg

Historiens vingslag på Naturhistoriska museet i Göteborg

Elefant - Naturhistoriska Museet i Göteborg
Elefant – Naturhistoriska Museet i Göteborg

När man är pappaledig finns det fantastiska möjligheter att upptäcka världen på nytt tillsammans med sina barn. Det är mysigt och inspirerande att gå på museer. Jag har skapat en separat kategori att samla mina museibesöksbloggningar i menyn till höger.

Naturhistoriska museet i Göteborg kan man beskåda otaliga mängder med exotiska och ibland riktigt bisarra naturalier från svunna tider. Museet skapades 1833 och flyttade 1923 från Ostindiska huset till en egen byggnad i Slottsskogen strax vid Linnéplatsen. För en uppvuxen i Göteborg är detta ett kärt gammalt museum där man knatat runt flertalet gånger som barn och fascinerats över siamesiska tvillingar på burk, uppstoppad blåval, den stora och läskigt verkliga uppstoppade elefanten, de tusentals nålade småkrypen i insektsamlingarna, kallt stirrande uppstoppade fåglar som påminner om Hitchcocks hotfulla dramatisering av naturens hämnd etc. Museet har en speciell karaktär, atmosfär och doft av det förgångna. En mystisk plats där man känner historiens vingslag.

Siamesiska Tvillingar - Naturhistoriska Museet i Göteborg
Siamesiska Tvillingar – Naturhistoriska Museet i Göteborg

Vid varje uppstoppat djur finns en ihärdig dokumentation i form av små gulnade papperslappar med datum och namn på den man som nedlagt djuret. Äventyrslystna män med borgerligt klingande efternamn som fäller elefanter och noshörningar i 1930-talets Afrika, kommer hem och äras i vetenskapliga kretsar. Och här vid glasmontern står jag pappaledig och läser år 2010.

Museets flaggskepp, den stora uppstoppade blåvalen är drygt 15 meter lång och ändå bara en unge. En fullvuxen hade varit c:a 30 meter. Vi tvättar händerna efter att ha petat på blåvalen och därefter läst i en krönika bredvid att blåvalen bestrukits med kvicksilverklorid och arsenik.

Utanför museet, i Slottsskogen, finns Rymdpromenaden, en modell av solsystemet i skala 1:2 000 000 000 (1 till 2 miljarder). Solen utgörs av ett gult klot på museets vägg, de närmaste planeterna finns i backen söderut, och den avlägsna dvärgplaneten Pluto 3 kilometer söderut vid det nedlagda Högsbo pegmatitbrott. Avståndet till den närmaste stjärnan, Alfa Centauri, skulle motsvara 20 700 kilometer i modellen, vilket är lite drygt ett halvt varv runt Jorden. Men dit orkade vi inte gå.. vi fikade i cafeterian istället.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,