Vintergatan

Vidrör en bit av Vintergatan på Universeum

Familjen Piraya. Undrar om dom gillar pianofingrar..
Familjen Piraya. Undrar om dom gillar pianofingrar..

Universeum i Göteborg är helt klart ett av Sveriges mest suveräna vetenskapscentra. Här kan man uppleva allt möjligt från rymden till fjällen, regnskogar och oceaner i detta stora inomhusakvarium. Men ett dyrt besök för en barnfamilj är det (c:a 500 spänn).

Universeums stora Oceantank, där hajarna finns, innehåller 1,4 miljoner liter vatten. Lite mäktigare än hobbyakvariet där hemma kanske. Kan ses på webkamera här.

Sandtigerhajen Herman på Universeum i Göteborg
Sandtigerhajen Herman på Universeum i Göteborg

Det som fascinerade mig mest bland alla levande växter och djur den här gången på Universeum var faktiskt ett bit död materia. En rymdsten hittad i Muonionalusta, utanför Pajala vid den finska gränsen. Den grävdes fram två meter ner i marken, i augusti 2006 av ett par svenskar som hade traskat runt området med metalldetektor i jakt på något spännande.

Meteoriten består av järn och nickel och kallas för oktaedrit av typen IV A. Nickelatomerna sitter ihop i en kristallstruktur på ett sätt som de inte kan göra om stenen hade bildats på jorden. Den väger c:a 200 kg och har varit en del av en enorm meteorit, som sprängdes i många bitar under resan genom jordens atmosfär.

Meteoritsten på Universeum i Göteborg
Meteoritsten på Universeum i Göteborg

Man kan inte säga precis när och var meteoriten landade på jorden. Troligen var det mellan två- till sexhundratusen år sedan och då har flera istider passerat över platsen och fått stenen att flytta sig till den plats där den hittades.

Själva stenen bildades samtidigt som vår galax vilket betyder att den faktiskt är äldre än jorden!

Och här sitter nu min dotter och jag pillandes på denna mörka klump materia som färdats under eoner av tid genom rymden bara för att korsa våra små människolivs anspråkslösa väg i kosmos.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Intressant?