Jan Lööf utställning på Göteborgs Konstmuseum 2011

Jan Lööf – serier, sagor och verklighet

En person som verkligen präglat min uppväxt och stimulerat min kreativitet, mitt innovativa tänkande och min humor är Jan Lööf, svensk konstnär, författare, serietecknare och jazzmusiker född 30 maj 1940. Under hösten 2011 blev Jan Lööf föremål för en större utställning av hans verk på Göteborgs Konstmuseum. Samma år tilldelades han även Astrid Lindgren-priset.

Det var naturligtvis en högtidsstund för hela min familj att besöka denna utställning. Jag älskar hans sätt att teckna detaljer, hans förmåga att fabulera fram historier i serier som Felix eller Ville samt hans kompositoriska berättarteknik och illustrationer i sina sagor som Morfar är sjörövare, Sagan om det röda äpplet, Skrotnisse eller de nyare Pelle-böckerna. Just illustrationerna i sagorna bjuder inte minst på finurliga små parallellhistorier för dem med god iakttagningsförmåga.

Mina egna barn konsumerar nu med repetitiv entusiasm de tre nyutgivna volymerna med Jan Lööfs samlade serier samt TV-serier som Skrotnisse eller den kultiga Tårtan.

Olof Palme blev förbannad..
Olof Palme blev förbannad..

Precis som de nyutgivna volymerna med hans serier så presenterar utställningen på Göteborgs Konstmuseum en hel del underhållande bakgrundsinformation och kuriosa som t ex hur f d statsminister Olof Palme blev förbannad av att karikeras i serien om Ville som publicerades i tidningen VI på sjuttiotalet. I protest sade Olof Palme upp sin prenumeration på tidningen medan H.M. Konung Carl XVI Gustaf, som även han medverkar i samma serie, verkade mera road. Det är ju inte första och sista gången en politiker visar brist på självdistans och humor.

Bertil Enstöring
Bertil Enstöring

En återkommande karaktär i Jan Lööfs verk är “eremiten”. På något sätt verkar denne spegla ett behov hos författaren själv som också valt att bosätta sig på en ö i Grekland. Jag känner igen mig i behovet av en reträttplats där man kan smälta intryck och få arbeta ostört med sina kreativa processer.

Jan Lööf karikerar även gärna kända seriehjältar som dyker upp här och där som bifigurer i hans verk. Inte sällan i rollen av avdankade anti-hjältar. Därtill misstänker jag att “grabben” som visar sig vara “den riktiga rymdvarelsen” i serien Ville är en karikatyr av den kände konstnären, tillika Jan Lööfs vän, Carl Johan De Geer.

Jan Lööf och feministerna
Jan Lööf och feministerna

Både för pojkar och män erbjuder Jan Lööfs litterära värld en befriande sorts “man cave” då det ju praktiskt taget bara är män med deras olika känslor, beteenden och roller som illustreras. Något som svenska feminister inte varit sena att angripa och kritisera. Med stillsam ironi bemöter Jan Lööf detta på bilden här intill. Dock skall tilläggas att i de få fall kvinnor figurerar i Jan Lööfs verk så är det de som har rollen av att vara stabila och glada i förhållande till alla nördiga, enstöriga eller hopplösa anti-hjältar till män.

Jag kan verkligen rekommendera Jan Lööfs verk för såväl vuxna som barn, män som kvinnor, då de öppnar en sagovärld vilken på ett alldeles utmärkt sätt, bakom det humoristiska och ironiska, ger en seriös inblick i de problem och möjligheter vår verkliga värld har att hantera. Något som kan ge människor lite mer självdistans och verka för det goda på en större skala.

 

Intressant?

Övriga nyhetsmedia:GP 1, GP 2, GP 3, GP 4, DN 1, DN 2, DN 3, DN 4, DN 5, DN 6, DN 7, DN 8, DN 9, EXP 1, EXP 2, SvD 1, SvD 2, SvD 3, SvD 4, SvD 5, SvD 6
Jag har placerat min blogg i Lundbloggkartan.se!