ESS_site_2011

Kulturvänstern & Slussen – Stockholm har något att studera i Lund!

flattr this!

Det "Nya Lund" med vy över Öresund
Det "Nya Lund" med vy över Öresund

Författaren Bengt Ohlsson har lyckats bli Gregorius själv genom att våldföra sig på landets “kulturvänster” och det på hela tre stort uppslagna och uppmärksammade helsidor i DN. Ironiskt nog har han tilldelats Augustpriset. Man kan undra var han förvarar sin Auguststatyett någonstans. Får man förmoda att den inte står på någon piedestal för att påminna ytterligare om kulturvänstern? Tjänstekvinnans son vänder sig kanske dock inte graven, för Bengt Ohlsson har ivarjefall höjt temperaturen i det röda rummet med att dra igång en nyttig och härlig kulturdebatt i den svenska skogen av navelskådande världsförbättrare. Den här gången är det Slussen i världsstaden Stockholm man vill förbättra.

Debatten om Slussen har nu lyckats avhandla det mesta från Israel & Palesina-konflikten till kungen (alltid får han sig en känga) till Göran Hägglund via Sverigedemokraterna och Anders Behring Breivik.

På ena sidan utmålas en högerallians av verklighetens folk i blått: En “Blondinbellahöger” som gått i säng med teknokrater i form av kommunstyrelse, kultur- och fastighetsborgarråd vilka planerar för prylkonsumismens gallerior och “sjuttonfiliga motorleder” i det förslag som kallas “Nya Slussen“.

På den andra sidan utmålas en kulturelit alias “kulturvänster” i rött, där “folkets talan” förs av Sven Wollter, Benny Andersson, Marie-Louise Ekman m fl som istället pläderar för kulturens gallerior med experimentteater, cykelbanor och gröna stråk i det förslag som kallas “Kulturslussen“.

Frågan om den förnämliga utsiktens vara eller icke vara har också flitigt avhandlats, vilket får mig att åter tänka på Strindberg:

“- Vad skall ni bygga här, min vän?
Skall här bli nya Villastaden?
– Här skall ej byggas upp igen!
Här röjes blott för Esplanaden!

- Ha! Tidens sed: att riva hus!
Men bygga upp? – Det är förskräckligt
– Här rivs för att få luft och ljus;
är kanske inte det tillräckligt?”

En annan kulturpersonlighet som gett sitt bidrag till debatten om Slussen, är sago- och seriemakaren Jan Lööf. Som en profetia redan år 1985 gestaltade hans karikatyrer i TV-serien “Skrotnisse och hans vänner” träffsäkert de stereotypa karaktärerna i dagens Slussen-debatt med sin höger-vänsterpolemik: Den enfaldige ingenjören och stadsarkitekten Ture Björkman som ämnar bygga en bro (!) över strömmen i stadens stadskärna och därför vill köpa samt riva den gård med verkstad och skrotupplag som störigt nog ligger ivägen. Denna skrotgård sköts av gamle Skrotnisse och hans son Kalle. Allteftersom intrigen utvecklar sig kommer den mer att handla om hur Ture Björkman vill komma åt den bok, med vetenskapliga uträkningar, som författas av den kreativa proffessorskaraktären, eremiten och Skrotnisses vän, Bertil Enstöring.

Lär vi oss aldrig något av historien? undrar förövrigt Jan Lööf i Slussen-debatten: “Själva trafikmaskinen har inget estetiskt värde, hävdar esteter. Det är ett resonemang man direkt kan bortse från. Tornet som byggdes i Paris fick stå kvar efter världsutställningen. Det påminner väl om en gammal radiomast från Motala. Men hur ser det ut egentligen? Jo, exakt så som ett Eiffeltorn ska se ut.”

Kanske behöver Stockholmarna i likhet med Ture Björkman och Skrotnisse lite kreativt inspel från ett tredje håll? Därför bjuder jag nu på några paralleller till Lund som i likhet med Stockholm står inför stora planeringsbryderier och stadsmässiga förändringar i samband med etableringarna av två världsledande internationella forskningsanläggningar, ESS och MAX IV.

Här nere har vi byggt vår bro till Danskarna och kontinenten, vår västra hamn, vår citytunnel och avancerar nu med “grönt kort” i byggandet av en gigantisk “science city” med 70% företagslokaler, 30% boende samt ett genomgripande hållbarhetsperspektiv på rödbetsodlarnas förlovade land norr om Lund. Låt oss kalla det “Nya Lund”.

Vad gäller Nya Slussen handlar det ju om ett ingrepp mitt i centrala Stockholm. I Lund har man dilemmat med att inte kunna göra några ingrepp som skövlar stadens kulturhistoriska medeltida kärna, samtidigt som förändringar dock behöver göras i viss skala även där. Ett fint och färskt exempel är det prisade Domkyrkoforum där man lyckats framhäva den historiska arkitekturen runt omkring genom att kontrastera på ett intressant vis med spännande modernism. Typiskt lundensiskt idékittlande är byggnaden också.

Stadsplanerare, pådrivna av tillväxtivrarnas stress i en hastig urbaniseringsprocess, kan dock komma att producera en hel del kolossala idiotlösningar som sedan ställer till det för nästa generation. T ex att man drog E22 precis vid den dåvarande stadsgränsen av Lund, så att den nu skär som ett bullrande sår genom en stad som vuxit och skapar feta logistiska hinder i det område där Ideon Science Park vill flyta samman med det science city som utvecklas i norra Lund och gemensamt bilda en av Europas största forskningsparker med “grön arkitektur”.

Utifrån det exemplet, ett råd till Stockholmarna: Gräv ner skiten och bygg en stad som stimulerar till kunskapsutveckling i möten mellan människor istället för transitsträckor med privatbilister på väg till det gräs som då är grönare någon annanstans!

Stockholm har något att studera i Lund.

Intressant?

Övriga nyhetsmedia:GP 1, GP 2, GP 3, GP 4, DN 2, DN 3, DN 4, DN 5, DN 6, DN 7, EXP 1, EXP 2, EXP 3, SvD 1, SvD 2, SvD 3, SvD 4, SVT

Bloggar etiketter: , , , , , ,